24.1.11

Inhimillinen Tekijä

Kuva Anna-Liisa Nikus


Yle Areena 23.01.2011.




OHJELMA


Asiaohjelmien keskusteluohjelma, jota vetävät vuoroviikoin toimittajat Helena Itkonen ja Anne Flinkkilä.
Inhimillinen tekijä haastaa keskustelijat pohtimaan elämän ratkaisemattomia arvoituksia, joihin ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Inhimillinen tekijä tarjoaa vaativalle katsojalle tilaisuuden etsiä omaa inhimillistä tekijäänsä - ja muita lieventäviä asianhaaroja. Inhimillinen tekijä löytyy jokaisen teon, jokaisen ihmisen taustalta.


- Se mitä ei näe silmillään, se täytyy ajatella sydämellään -







ARTISTI JAKSAA
Sunnuntaina 23.1.2011 klo 21:00 YLE TV2

Tiistaina 25.01.2011 klo 14:55 YLE TV2 &



Ääni reistailee, muisti pätkii ja ennen keikkaa itkettää. Uupunut artisti kysyy itseltään: kuka olen, jos en enää laula? Tämän illan Inhimillisessä Tekijässä Anne Flinkkilän vieraina ovat Kirsi Ranto, Hanna Pakarinen ja Matti Esko, jotka kertovat siitä, miten unelmatyö ja keikkaelämä verottivat voimia.


Kirsi Ranto oli vasta 19-vuotias, kun hänet valittiin Tangokuningattareksi vuonna 1998. Kirsi sanoo voiton olleen unelmien täyttymys, nyt pääsi tekemään sitä, mitä eniten halusi eli laulaa. Nuoren kuningattaren keikkatahti oli kova, ja pikkuhiljaa sekä keho että mieli alkoivat sotia rääkkiä vastaan. Kirsi alkoi saada paniikkikohtauksia, ääni alkoi reistailla ja pahimmillaan ennen keikkaa takahuoneessa Kirsi itki sitä, että oli pettänyt yleisönsä. Ilo oli kadonnut.

Matti Esko puolestaan on pitkän linjan artisti, joka aloitti keikkailun jo 60-luvulla. Vuonna 1986 tuli megahitti Rekkamies, jota Matti esittää keikoillaan edelleenkin. Keikkatahti oli melkoinen, pahimmillaan kuussa oli 30 keikkaa. Uupumuksen merkit olivat pitkään näkyvissä, mutta Matti ei niitä tunnistanut. Kun ääni meni, muisti pätki, ja olo oli kuin kuplassa, Matti ajatteli menettävänsä järkensä eivätkä edes itsetuhoajatukset olleet vieraita. Työuupumuksesta ei silloin puhuttu vielä paljon mitään.


Hanna Pakarinen puolestaan harppasi kansan tietoisuuteen Idols-kilpailun kautta. Pikkutytöstä asti tähdeksi tahtonut Hanna alkoi voiton jälkeen massiivisen pr-työn, keikkailun ja kaiken huipuksi vielä edusti Suomea Euroviisujen kotikisoissa vuonna 2007. Hanna sanoo tunnistavansa Kirsin ja Matin oireet myös itsessään, mutta ymmärsi ja uskalsi pitää tauon ajoissa. Tavallinen elämä, kaverit, lepo auttoivat Hannaa palautumaan.


Kirsi, Matti ja Hanna muistuttavat, että artistille ei kukaan ulkopuolinen tule sanomaan, että lepää, ota aikaa itsellesi. Esiintyjä tuntee usein olevansa rahantekokone myös muille. Matin toipuminen alkoi siitä, että hän sai taudilleen nimen, Kirsi puolestaan kävi perimmäisten kysymysten äärellä ja lopetti laulamisen kokonaan. Sisäänpäin kääntyminen kuitenkin aukaisi oman musiikin kanavan ja pikkuhiljaa elämä alkoi näyttää valoisammalta ja henkiset arvot tulivat tärkeiksi.


Artisti viihdyttää, palvelee ja tuo lohtua yleisölle, mutta kuka lohduttaisi artistia? Inhimillisessä tekijässä puhutaan itsensä kuuntelemisesta, elämänhallinnasta ja ilon palaamisesta. Laulan, olen siis olemassa.
Ohjelmaan on saatavana suomenkielinen tekstitys ja se on katsottavissa YLE Areenassa.